donderdag, juli 25, 2024

Onderzoek naar Bandanese perkeniersfamilies

Banda, nootmuskaat en perkeniers, zij vormen een drie-eenheid die alleen kan worden begrepen als men zich verdiept in de geschiedenis van de Nederlanders in de Maleise archipel. Het verhaal van de perkeniers begint met de nootmuskaat en de VOC. Nootmuskaat was een in Europa sinds de zestiende eeuw geliefde specerij en afkomstig van de muskaatboom.

Genealogisch onderzoek

Vorig jaar ontstond het idee om systematisch onderzoek te doen naar de perkeniersfamilies en de resultaten daarvan te publiceren als deel in de reeks Monografieën van de Indische Genealogische Vereniging. Doel is antwoord vinden op verschillende vragen, zoals vormden de perkeniers een gesloten gemeenschap, waren zij honkvast, hoe waren hun maatschappelijke omstandigheden en welke families waren het meest actief.

Contact IGV

Op dit moment zijn IGV-leden druk bezig met het genealogische onderzoek. Met het oog daarop zouden zij graag in contact komen met mensen die genealogische gegevens over perkeniersfamilies hebben – bijvoorbeeld omdat zij tot zo’n familie behoren – en die gegevens met hen zouden willen delen.

Meer informatie over de Perkeniersfamilies van Banda en het onderzoek kunt u vinden op de site van de IGV. Reacties op dit bericht worden zeer gewaardeerd en kunnen gestuurd worden naar monografie@igv.nl.

- Help ons verzamelen om zo voor de toekomst het verleden te behouden -spot_img

Lees meer

Actueel